Zistite, čo stojí za najčastejšími problémami s kávovarmi. Prevedieme vás základnými funkciami kávovarov, poukážeme na dôležitosť pravidelnej údržby a poskytneme rady priamo od servisných technikov. Uistite sa, že váš kávovar bude slúžiť bez chýb mnoho ďalších rokov.

Základné informácie o kávovaroch

V súčasnosti je na Slovensku čoraz viac domácností a kancelárií, ktoré disponujú kvalitným kávovarom. Obľúbenú chuť mnohých dospelákov zabezpečuje presný mechanizmus, ktorý transformuje zrnkovú alebo mletú kávu na vytúžený horúci nápoj. Vodný ohrievač, často označovaný ako srdce kávovaru zebezpečuje správnu teplotu vody pre extrakciu arómy a chutí z kávových zŕn. Takto ohriata vody následne prechádza cez kávu s presne určeným tlakom, čo je kľúčové pre prípravu espressa alebo aj rôznych iných druhov kávy. Preto je dôležité nepodceňovať pravidelný servis kávovarov. Zanedbávaniae čistenia, odvápňovania a pravidelnej opravy kávovarov môže viesť k poklesu kvality kávy, ale aj poruchám a predčasnému opotrebovaniu zariadenia. Pri pravidelnej oprave kávovarov sa čistia filtre, odstraňuje sa vodný kameň a kontrolujú sa tesnenia. Vďaka týmto krokom zabezpečíte dlhodobé, efektívne a spoľahliví fungovanie kávovaru.

Keď pochopíte ako kávovar funguje, pomôže vám to s rozpoznaním prvých známok problémov a dokážete vyhodnotiť či problém vyriešite sami doma alebo je čas obrátiť sa na odborníka.

Top 5 problémov s kávovarmi

Najčastejšie problémy s kávovarmi zapríčiňujú technické a mechanické závady. Na tieto problémy sa pozrieme a poradíme vám ako tieto problémy vyriešiť.

1. Upchávanie

K upchávaniu kávovarov dochádza pri hromadení nečistôt. Najčastejšie sa jedná o kávový olej a minerálne usadeniny z vody. Pri tomto probléme dochádza k slabému prietoku vody alebo v krajných prípadoch aj úplnému zablokovaniu prietokov. Pravidelným čistením a odvápňovaním kávovaru tomuto problému predídete.

2. Nefunkčné ohrievanie vody

Tento problém často spôsobuje porucha termostatu alebo ohrievacieho elementu. Bez správnej teploty vody nebude káva správne extrahovaná, čo výrazne znižuje jej chuť a kvalitu. V takýchto prípadoch vám odporúčame navštíviť najbližší servis kávovarov.

3. Únik vody z kávovaru

Únik vody môže mať viacero príčin. Pri úniku vody kontrolujeme tesnenia alebo prasknuté hadice. Tento problém môže poškodiť aj miesto, kde máte kávovar umiestnený a väčšinou je potrebná oprava od servisného technika.

4. Nesprávne mletie zŕn

Vo väčšine prípadov k tomuto problému dochádza pri opotrebovaní mlynčeka alebo jeho zaseknutiu. Pre vyriešenie tejto situácie opäť odporúčame využiť služby servisu kávovarov.

5. Zlé napenenie mlieka

Piatym najčastejším problémom pri kávovaroch sa týka napenenia mlieka. Problém vzniká pri nahromadení mliečnych zvyškov alebo poruche mechanizmu. V niektorých prípadoch nestačí oprava kávovaru a je potrebné zakúpiť nový kávovar. V prípade vzniku tejto závady vám odporúčame kontaktovať pracovníka servisu kávovarov.

Kedy sa obrátiť na odborníka?

Existuje množstvo situácií kedy je potrebné kontaktovať odborníka na opravu kávovaru. Jedná sa o závažné poruchy, ako napríklad problém s elektrickým obvodom, únikom vody alebo zlyhania pohonnej jednotky. Takéto problémy signalizujú potrebu odborného zásahu pomocou špeciálnych nástrojov a vedomostí pre bezpečnú a efektívnu opravu. Vlastnoručné zásahy do stroja môžu viesť k zrušeniu záruky. Servisné strediská často ponúkajú záruku na vykonané opravy. V prípade, že si nie ste istí rozsahom problému alebo jeho príčinou, je vždy lepšie obrátiť sa na odborníkov na servis kávovarov. Odborníci zabezpečia aby kávovar pripravoval kvalitnú kávu s výraznou chuťou ako keby bol nový a zároveň predĺži životnosť kávovaru.

Ako riešiť bežné problémy s kávovarmi?

Pri častom upchávaní kávovaru je kľúčom k odstráneniu tohto problému pravidelné čistenie a odvápnenie kávovaru. Stačí si zakúpiť špeciálne odvápňovacie roztoky alebo aj zriedený biely ocot, ktorý takisto pomáha rozpustiť minerálne usadeniny a mastnotu z kávy.

Ak ste technicky zdatný môžete vyriešiť aj problém s ohrievaním vody. Stačí skontrolovať termostat alebo ohrievací element, či nedošlo k ich pošekodeniu. Odporúčame sa v takejto situácií obrátiť na odborníka, keďže práca s elektrickými súčiastkami môže byť nebezpečná.

Pri oprave tesnení alebo hadíc, ktoré spôsobujú únik vody budete potrebovať rôzne nástroje na demontáž častí kávovaru a náhradné diely. Aj tu odporúčame nechať prácu na špecialistov.

Pri nesprávnom mletí kávových zŕn môžete skontrolovať či je mlynček na kávu čistý. Pred čistením mlynčeka nezabudnite vypnúť stroj z elektrickej siete. Ak aj po vyčistení mlynček nepracuje ako má, obráťte sa na servis kávovarov. 

Pri všetkých zásahoch do kávovaru majte na pamäti potrebu dodržiavania návodu na čistenie kávovaru, predídete tým poškodeniu kávovaru.

Tipy od odborníkov

Odborníci sa zhodujú, že správnym používaním a pravidelným čistením kávovaru znížite riziko poškodenia alebo nesprávneho fungovania kávovaru na minimum. Medzi preventívne kroky nepatrí len odstránenie zvyškov kávy a vyčistenie odkavpkávacej tácky, ale aj pravidelné čistenie všetkých odnímateľných častí pod tečúcou vodou ak výrobca neuviedol inak. Dôležité je aspoň raz mesačne použiť špeciálny čistiaci prostriedok na odstránenie usadenín a nahromadených olejov.

Hoci niektoré z uvedených problémov s kávovarmi môžete vyriešiť doma, existujú situácie, keď je nevyhnutné obrátiť sa na odborníka. Dôležité je uvedomiť si význam pravidelnej údržby a nebáť sa požiadať o pomoc profesionálov. Takto zabezpečíte, že váš kávovar bude spoľahlivo slúžiť mnoho rokov a vždy pripraví chutnú šálku kávy.