Chuť každej šálky kávy začína pri kávovare. Objavte ako pravidelná údržba zabezpečuje, že váš kávovar vydrží dlhšie v najlepšej forme a ako ovplyvňuje chuť vašej kávy. Tento malý zvyk je zásadný pri príprave kávy každého milovníka tohto nápoja.

Význam pravidelného servisu kávovaru

Či už si radi vychutnávate kávu doma alebo v kaviarni, kľúčovou je pre chuť kávy nie len kvalitná káva ale aj kávovar. Ako každý nástroj, aj kávovar si vyžaduje starostlivosť a pozornosť. Vďaka nej si opakovane vychutnáte vychutnáte špičkovú šálku kávy. Kávovar je spotrebným tovarom, to znamená, že s pribúdajúcim používam dochádza aj k opotrebeniu jeho častí, čo môže výrazne ovplyvniť kvalitu pripravovanej kávy a aj celkovú životnosť prístroja.

Pri vykonávaví pravidelného servisu kávovaru nejde len o odstránenie vápenatých usadenín alebo o vyčistení kávového mlynu. Pravidelným servisom zabezpečíte aj spoľahlivé fungovanie stroja. Každá časť kávovaru, od bojlera cez tlačové čerpadlo až po trysky pre výdaj kávy môže zapríčiniť akumuláciu nečistôt, olejov z kávy alebo minerálnych usadenín z vody. Tieto problémy môžu spôsobiť nerovnomerné vyhrievanie vody, zmeny tlaku potrebného na extrakciu a k upchávaniu jednotlivých častí, čo môže mať za následok nižšiu kvality kávy. Môže ovplyvniť jej silu, horkosť a iné parametre chute. Pravidelným servisom zabezpečujeme, že každá šálka kávy bude ako od profesionálov.

Investíciou do pravidelného servisu zabezpečíte lepšiu chuť kávy, spoľahlivejší výkon kávovaru ale aj predĺžite jeho životnosť.

Dôsledky nepravidelného servisovania kávovaru

Okrem vyššie spomenutých problémov môže zanedbávanie starostlivosti o kávovar spôsobiť ďalšie nepríjemnosti. Ak váš kávovar nebudete pravidelne čistiť a meniť filtre, vytvárate ideálne prostredie pre rast baktérií a plesní, čo predstavuje zdravotné riziko pre konzumentov kávy. V niektorých prípadoch môže nedostatočná údržba spôsobiť aj mechanické poruchy, ako je pokazené čerpadlo a zlyhanie vykurovacieho elementu. Tieto poruchy vyžadujú nákladné opravy alebo dokonca aj výmenu celého kávovaru.

Nepravidelné servisovanie má negatívny vplyv aj na energetickú efektívnosť kávovaru. Znečistené a zanesené komponenty kávovaru si vyžadujú viac elektrickej energie na dosiahnutie požadovanej teploty a tlaku.

Ako zabezpečiť pravidelný servis kávovaru?

To aké negatívne dôsledky môže mať zanedbaná starostlivosť na váš kávovar sme si už povedali. Ako majitelia kávovarov môžete podniknúť niekoľko krokov na zabezpečenie top stavu vášho stroja na prípravu kávy.

Prvým krokom je porozumenie potrebám a odporúčania kávovaru. Tieto informácie nájdete v manuáli, ktorý je pribalený k vášmu kávovaru. Dozviete sa tu napríklad ako váš kávovar pracuje a čo potrebuje pre svoje optimálne fungovanie.

Druhým krokom je vyhľadanie autorizovaného servisu alebo odborníka na kávovary vo vašom okolí. Kvalitné servisy kávovarov poskytujú okrem pravidelného servisu kávovarov aj cenné rady a tipy pre domácu starostlivosť o váš kávovar. Plánovaním pravidelných servisných prehliadok sa môžete vyhnúť nečakaným problémom, nákladom ale aj predĺžiť životnosť vášho kávovaru. S plánovaním servisných prehliadok vám pomôže servisný harmonogram, ktorý zodpovedá frekvencii s akou váš kávovar používate. Kávovar, ktorý je používaný často, potrebuje servisovanie častejšie než kávovar, ktorý sa používa menej.Medzi úkony, ktoré servisný technik vykonáva patrí napríklad jeho čistenie a odvápňovanie. Mnohé moderné kávovary disponujú programy na odvápňovanie a aické čistenie, ktoré uľahčujú tento proces. Netreba však zabúdať ani na manuálne čistenie prvkov, ako sú filtre a výdajné trysky. V nich sa často vyskytujú oleje a nečistoty, ktoré sa aickým čistením nemusia úplne odstrániť.

Pravidelným čistením kávovaru zabezpečíte dlhodobú spokojnosť s kávou, ktorú pijete.