ÚDRŽBA KÁVOVAROV

Ak si chceme vychutnávať lahodnú kávu každý deň, musíme sa o náš kávovar pravidelne starať. Nestačí do neho nasypať novú kávu, vyhodiť odpad a vyčistiť ho z vonkajšej strany. Najdôležitejšia je starostlivosť o jeho vnútro. Najčastejším vinníkom poruchy je vodný kameň. Príliš vysokú hodnotu zavápnenia okamžite pocítite na chuti kávy. O vášho domáceho pomocníka sa s láskou postaráme..

Čo je to údržba kávovaru?

Odvápnenie

V každom kávovare sa usádza vodný kameň. Ten spôsobuje, že už aj tak úzke trúbky kávovaru, sa zúžia ešte viac. Veľké množstvo vodného kameňa navyše upcháva ventily a vyhrievacie telesá. Takto zavápnený kávovar negatívne ovplyvňuje chuť vody, z ktorej sa robí káva. Výsledkom je jej pokazená chuť. Odporúčame používať prostriedky od výrobcov vášho kávovaru.

Filter

Filter považuje veľa ľudí za zbytočnú súčasť kávovaru. Pravdou však je, že pri používaní filtra sa automaticky zmäkčuje voda, ktorú sme naliali do kávovaru. Káva z mäkšej vody je neporovnateľne chutnejšia. Filter má pozitívny vplyv aj na celkový stav kávovaru. S jeho pomocou sa neusadzuje v útrobách kávovaru veľké množstvo vodného kameňa, a tým pádom ho nemusíte tak často odvápňovať.

Čistenie kávových usadenín

Každé kávové zrnko obsahuje v sebe prirodzený olej a tvorí usadeniny. Kvôli tomu treba kávovar pravidelne odmasťovať a čistiť z neho kávové usadeniny. Tie vznikajú od sparovacej jednotky, až po výpust kávy. Ak chcete, aby vaše espresso chutilo čo najlepšie, čistite svoj kávovar pravidelne a poctivo.

Čistenie a mazanie sparovacej jednotky

Pri niektorých kávovaroch sa dá sparovacia jednotka jednoducho vybrať. Ak to dokáže aj váš kávovar, máte vyhraté! Určite nezabúdajte na jej pravidelné čistenie. Umývanie sparovacej jednotky je vhodné z hygienického hľadiska, ale aj kvôli zlepšeniu chuti kávy. Odporúčame jej čistenie minimálne jedenkrát v priebehu 7 dní.

Čistenie cappuccinátora

Cappuccinátor nie je žiadny robot, ale ďalší kávový pomocník. Na to, aby vaše karamelové cappuccino malo krémovú chuť a nadýchanú mliečnu penu, potrebuje pravidelnú starostlivosť. Niektoré druhy je potrebné čistiť denne, teda vždy keď si spravíte lahodnú kávičku.

Ako sa teda správne o svoj kávovar starať?

Denná starostlivosť

● Dopĺňanie čistej a čerstvej vody,
● vylievanie odpadovej vody,
● vysypávanie nádobky na kávový odpad,
● v prípade potreby nádobky umývame vodou,
● Cappuccinátor si vyžaduje denné čistenie.

Týždenná starostlivosť

● Vyberanie a umývanie sparovacej jednotky,
● vyčistenie a povysávanie priestoru okolo jednotky,
● vysušenie a vloženie sparovacej jednotky.

Odvápnenie

● pri každej signalizácii kávovaru,
● alebo raz za 3 až 6 mesiacov.

Čistenie a mazanie sparovacej jednotky

● každých 200 až 500 káv,
● čistenie čistiacou tabletou,
● mazanie sparovacej jednotky.

Filter

● vymieňanie pri signalizácii kávovaru,
● alebo raz za dva mesiace.
SearchCoffee clinic
Share:
Profiles:
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website. Update my browser now